Sposób przygotowania:
Deser z kaszą i truskawkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i cukrem migdałowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w dużą kostkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić truskawki. Smażyć, co chwilę delikatnie mieszając, aż karmel się rozpuści, a połowa płynu odparuje. Truskawki przestudzić. Na dno 4 wysokich szklanek rozkruszyć po jednym herbatniku, polać je po jednej łyżce likieru. Na herbatniki rozłożyć połowę truskawek, na to połowę kaszy manny. Warstwy powtórzyć: herbatniki, likier, truskawki, kasza. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao. Bitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru.