Sposób przygotowania:
Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą. WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. *dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego,
**bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu .
przejs
Netka
Super!
Sarenka
kari248
Babciagramolka
Mała prośba - zaznacz w składnikach , że to bulion ( wywar ) warzywny
anemon
Dziękuję, już poprawiłam. Uff, udało się, to moja pierwsza edycja, bałam się, że coś namieszam.
evita0007
jaNina
Piękna kreacja na talerzu!
anemon
Netka
Nie rezygnuj,nie rezygnuj z takich przepisów,pomyśl o całej rzeszy wegan:)