SUPERPRZEPIS

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

  • 10
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą Więcej zdjęć (3)

Mocno pikantna salsa sprawia, że ryż połączony z dyniowym puree, nabierają wyrazu i zyskują na smaku.

Składniki:

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą

 

  • ryż długoziarnisty* - 1 szk.
  • cebula - 1 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • mocny esencjonalny bulion** - 2,5 szk.
  • sól
  • dynia - 1kg
  • ostra papryczka - ½ szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • SALSA:
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ostra papryczka - ½ szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • kmin rzymski - ¼ łyżeczki
  • tymianek suszony - ½ łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony - ¼ łyżeczki
  • sól do smaku
  • oliwa - 2 łyżki
  • kolendra posiekana - 1 łyżka
  • DODATKOWO:
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • gałązki świeżego majeranku do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę i smażę, aż do zeszklenia. Dodaję wypłukany i starannie osączony ryż. Smażę mieszając około 5 minut. Następnie wlewam dwie szklanki gorącego bulionu, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładam do garnka z grubym dnem, wlewam pół szklanki bulionu. Dodaję pół oczyszczonej z ziaren ostrej papryczki i gotuję pod przykryciem. Gdy dynia jest miękka dodaję posiekany czosnek, zdejmuję pokrywkę i gotuję na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Przestudzoną dynię miksuję blenderem, wcześniej wyjmując papryczkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. SALSA: na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno pokrojone papryki i przez chwilę smażę. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy i duszę około 3 minuty. Zdejmuję z ognia, doprawiam do smaku solą i mieszam z posiekaną kolendrą. WYKONANIE: w jednej foremce z odpinaną obręczą lub za pomocą pierścieni do przystawek na dnie układam dyniowe puree, ryż i na wierzchu warstwę pikantnej salsy. Całość posypuję uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. *dałam mieszankę ryżu basmati, brązowego i dzikiego, 

**bulion z mieszanki warzyw długo gotowany na wolnym ogniu .

Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Posiekana kolendra i czosnek oraz papryka pokrojona w kostkę.
Ryż z dyniowym puree i pikantną salsą
Na patelni rozgrzewam oliwę

Tagi:

ryż dynia