Sposób przygotowania:
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudzić. Szparagom odciąć twarde końce ok 2cm i włożyć do wrzątku na 3minuty. Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu. Następnie boczek. Wszystko wymieszać. W formie keksowej 12x 18 wykładać warstwy ryżu i szparagów, ale bez główek. Na samym wierzchu powinna być warstwa ryżu, na której rozłożyć plastry mozzarelli, pomidora i główki szparagów. Skropić oliwą. Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Przez pierwsze 20min. przykryłam folią aluminiową. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Smacznego!
Magdalenaa
Katarzyna J.
zbysiowa
Mniam1