SUPERPRZEPIS

Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Zielone szparagi zapiekane w jajecznym ryżu z boczkiem. Aromatyczny wędzony boczek nadaje im szczególnego charakteru. Tego połączenia trzeba spróbować.

Składniki:

Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudzić. Szparagom odciąć twarde końce ok 2cm i włożyć do wrzątku na 3minuty. Boczek pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonego ryżu. Następnie boczek. Wszystko wymieszać. W formie keksowej 12x 18 wykładać warstwy ryżu i szparagów, ale bez główek. Na samym wierzchu powinna być warstwa ryżu, na której rozłożyć plastry mozzarelli, pomidora i główki szparagów. Skropić oliwą. Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30-40min. Przez pierwsze 20min. przykryłam folią aluminiową. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Smacznego!
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Do ugotowanego na sypko ryżu dodać roztrzepane jajka.
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Szparagi zanurzyć we wrzątku na 3 min. a następnie odciąć główki.
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Między warstwami ryżu układać wzdłuż szparagi.
Szparagi zapiekane w ryżu z boczkiem
Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli, pomidora i główki szparagów.