Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka z barwionym ryżem
W pierwszej kolejności musimy przygotować ryż, który będzie gotować osobno. W 2 garnkach nastawiamy wodę i lekko ją solimy. Kiedy woda się zagotuje do jednego z naczyń wkładamy woreczek z ryżem i wsypujemy kurkumę, do drugiego z naczyń również wkładamy ryż razem z obranymi i startymi burakami czerwonymi. Ryż gotujemy do miękkości, po wyjęciu z wody nie przelewamy zimną wodą, aby nie wypłukać koloru.
Ostudzony ryż przekładamy na talerze, kapustę pekińską drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka kroimy wzdłuż na krzyż a nastepnie w grubsze plastry. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros.
W szklanej salaterce układamy kolejne warstwy składników w następującej kolejności: Odrobina kapusty pekińskiej - ryż czerwony - ogórek - cebula - kapusta pekińska - ryż żółty - usmażone mięso - kapusta - kilka kawałków mięsa. Każdą z warstw kapusty pekińskiej polewamy ketchupem, a każdą z warstw ryżu smarujemy majonezem i doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka smakuje wybornie, a kolorowy ryż podwyższa wartość wizualną :)
Ostudzony ryż przekładamy na talerze, kapustę pekińską drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka kroimy wzdłuż na krzyż a nastepnie w grubsze plastry. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy gyros.
W szklanej salaterce układamy kolejne warstwy składników w następującej kolejności: Odrobina kapusty pekińskiej - ryż czerwony - ogórek - cebula - kapusta pekińska - ryż żółty - usmażone mięso - kapusta - kilka kawałków mięsa. Każdą z warstw kapusty pekińskiej polewamy ketchupem, a każdą z warstw ryżu smarujemy majonezem i doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka smakuje wybornie, a kolorowy ryż podwyższa wartość wizualną :)