SUPERPRZEPIS

Aromatyczne skrzydełka w ryżu

  • 7
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Aromatyczne skrzydełka w ryżu Więcej zdjęć (5)

Prze smaczne danie z ryżem i kurczakiem, jako dodatek proponuję surówkę z pekinki.

Składniki:

Aromatyczne skrzydełka w ryżu

 

  • 1 kg skrzydełek górnych z kurczaka ( ramion)
  • 100 ml oleju
  • Przyprawy:
  • pełna łyżka garam masala
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czosnku w granulkach
  • Sól ziołowa ( około łyżeczki)
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne skrzydełka w ryżu
Skrzydełka dokładnie myję, odsączam w nadmiaru wody i posypuję przyprawami, mieszam , polewam olejem i ponownie dokładnie mieszam, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Zamarynowane mięsko odstawiam do lodówki, im dłużej tam będzie tym lepiej.



Następnie każdy kawałek obsmażam na oleju, po czym układam w żaroodpornym naczyniu. Tłuszcz ze smażenia także wlewam do mięsa.

Zasypuję ryżem i wlewam wodę. Zakryte naczynie wkładam do gorącego piekarnika.



Piekę około godziny, 200 st. C Najlepiej smakuje z surówką z pekinki i innych warzyw.
Aromatyczne skrzydełka w ryżu
Skrzydełka dokładnie myję, odsączam w nadmiaru wody i posypuję przyprawami, mieszam
Aromatyczne skrzydełka w ryżu
Zamarynowane mięsko odstawiam do lodówki, im dłużej tam będzie tym lepiej. Następnie każdy kawałek obsmażam na oleju,
Aromatyczne skrzydełka w ryżu
po czym układam w żaroodpornym naczyniu. Tłuszcz ze smażenia także wlewam do mięsa. Zasypuję ryżem i wlewam wodę.
Aromatyczne skrzydełka w ryżu
Zakryte naczynie wkładam do gorącego piekarnika, Piekę około godziny, 200 st. C Najlepiej smakuje z surówką pekinki i innych warzyw.