Sposób przygotowania:
Ryż szafranowy w grillowanym bakłażanie
Ryż zalewamy wodą z dodatkiem szczypty szafranu w proporcji opisanej na opakowaniu ryżu. Ja dałam na 1 szklankę ryżu - 1,8 szklanki wody.Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie lekko solimy i gotujemy na małym ogniu (na płytce) pod przykryciem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy do niego masło - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bakłażana kroimy w podłużne plasterki grubości pół cm. oprószamy je solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie wycieramy je ręcznikiem kuchennym, nacieramy czosnkiem i przesmażamy na patelni grillowej skrapiając olejem. Zagrzewam sos, doprawiamy go harissą (lub inną pikantną pastą). Z plastrów bakłażana formujemy kubeczki spinając je wykałaczką. Napełniamy gorącym ryżem. Pióra zielonej cebuli przekrawamy wzdłuż na wstążki, którymi przewiązujemy kubeczki z bakłażanów.Podajemy z pikantnym sosem.
rozmarzona.marzena
mysza75
jaNina
:)