aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ryżowy deser z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzisiaj miałam ochotę na jakiś deser z truskawkami, tylko nie wiedziałam co wymyśleć i moja córcia podpowiedziała mi ,że zjadłaby ryż z truskawkami. Tak więc proponuję taką oto jego wersję.

Ryżowy deser z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowy deser z musem truskawkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy deser z musem truskawkowym
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą, aby szybciej ostygł. Truskawki odszypułkowujemy i myjemy, wrzucamy do wysokiego kubka. Posypujemy je cukrem i cukrem waniliowym. Całość dokładnie miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją, żeby rozpuściła się. Dolewamy ją do zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. W szklaneczkach układamy porcję ryżu, polewamy ją musem truskawkowym i przykrywamy kolejną porcją ryżu, ponownie polewamy musem truskawkowym i wierzch dekorujemy truskawką. Gdy mamy wyższe szklanki, wówczas warstw możemy zrobić o wiele więcej, na pewno będzie to apetycznie wyglądało. Tak przygotowany deser wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Ryżowy deser z musem truskawkowym
Umyte truskawki wrzucamy do wysokiego kubka. Posypujemy je cukrem i cukrem waniliowym.
Ryżowy deser z musem truskawkowym
Miksujemy je blenderem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Ryżowy deser z musem truskawkowym
Na dno szklanki wykładamy ugotowany ryż i polewamy go zmiksowanymi truskawkami.
Ryżowy deser z musem truskawkowym
Mus truskawkowy ponownie przykrywamy ryżem. Czynność powtarzamy do brzegów szklanek.

Tagi:

ryż