Sposób przygotowania:
Ryżowy deser z musem truskawkowym
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą, aby szybciej ostygł. Truskawki odszypułkowujemy i myjemy, wrzucamy do wysokiego kubka. Posypujemy je cukrem i cukrem waniliowym. Całość dokładnie miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją, żeby rozpuściła się. Dolewamy ją do zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy. W szklaneczkach układamy porcję ryżu, polewamy ją musem truskawkowym i przykrywamy kolejną porcją ryżu, ponownie polewamy musem truskawkowym i wierzch dekorujemy truskawką. Gdy mamy wyższe szklanki, wówczas warstw możemy zrobić o wiele więcej, na pewno będzie to apetycznie wyglądało. Tak przygotowany deser wkładamy na 1 godzinę do lodówki.