aghneshka

aghneshka

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Sałatka brokułowo - krewetkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna sałatka, która może być zjedzona na obiad, na kolacje, podana na spotkaniach z przyjaciółmi oraz z rodziną. Pyszności !!

Sałatka brokułowo - krewetkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka brokułowo - krewetkowa

 

  • brokuł 500 g
  • krewetki królewskie 250 g
  • feta półtłusta w kartoniku
  • jogurt naturalny mały
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa do grzanek ( tak tak dodajemy do sosu :) )
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sałatka brokułowo - krewetkowa
Brokuł obrać, odkroić różyczki brokułowe i wrzucić na wrzącą wodę by je sparzyć. Przełożyć do miski w której będzie sałatka podawana. Krewetki wrzucić na wrzącą wodę na 3 minuty ( mówie o mrożonych), następnie wysypać na sitko i poobierać z ewentualnych pancerzyków pozostałych na ogonach. Krewetki rozrzucić na brokuły. Fetę pokroić w kostkę i poukładać w nieładzie na brokuły i krewetki.sos: Przelać jogurt do szklanki, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać i dodać przyprawy " Do Grzanek" ( przyprawa ta jest z różnymi ziołami ale przede wszystkim z czosnkiem). Dodajemy jej ok. 1/3 opakowania, Mieszamy i polewamy prawie gotową sałatkę. Ostatnią rzeczą jest uprażenie migdałów. Na patelnie nalewamy krople oliwy lub oleju, po rozgrzaniu wsypujemy platki migdalowe i czesto mieszamy aż uzyskają kolor złoto - brązowy. Posypujemy sałatkę i życzę S M A C Z N E G O ! :)
Sałatka brokułowo - krewetkowa
chrupiące i pyszne brokułki
Sałatka brokułowo - krewetkowa
gdzie niegdzie porozrzucane krewetki
Sałatka brokułowo - krewetkowa
można jeść :) (: