Sposób przygotowania:
Sałatka gyros inaczej
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka. Mięso pokroić w małą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, posypać przyprawą kebeb-gyros. Usmażyć, cały czas mieszając, a następnie ostudzić. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę. Groszek, kukurydzę i fasolkę odsączyć. Na dnie przezroczystej miski rozłożyć ryż. Na ryżu rozłożyć połowę mięsa i połowę cebuli. Na to rozłożyć połowę majonezu, polać ketchupem. Teraz rozłożyć połowę kapusty, oprószyć solą. Na kapuście rozłożyć groszek, kukurydzę i fasolkę. Na to rozłożyć resztę mięsa, resztę cebuli, posmarować resztą majonezu, polać ketchupem. Na koniec rozłożyć resztę kapusty, oprószyć solą.