Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka gyros z pieczonym kurczakiem
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oprószamy solą i słodką paprykę. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie kroimy w grubą kostkę.
Robimy sos: mieszamy jogurt naturalny z majonezem, przyprawą gyros i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Cebulę drobno kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
W szklanej, przezroczystej misce układamy po kolei następujące warstwy: kurczak, cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, połowa sosu, papryka, kapusta pekińska i reszta sosu.
Robimy sos: mieszamy jogurt naturalny z majonezem, przyprawą gyros i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy. Cebulę drobno kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
W szklanej, przezroczystej misce układamy po kolei następujące warstwy: kurczak, cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, połowa sosu, papryka, kapusta pekińska i reszta sosu.
lukrowanepierniczki