Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka przygotowana ze składników na wywar do zupy. I nic się nie marnuje, a mamy gotowe pyszne śniadanie, czy kolację na drugi dzień.

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem

Składniki:

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem

 

  • 400 g ugotowanego, obranego mięsa z żeberek lub np. udek z kurczaka gotujących się w zupie
  • 3 ugotowane marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 2 twarde, kwaśne jabłka
  • 1 duży ogórek małosolny
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka chrzanu tartego
  • 1/2 ugotowanego selera
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem

Przygotowanie warzyw:

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem
Drobno pokrojone warzywa i mięso do sałatki

Warzywa z wywaru pokroić w bardzo drobną kostkę. Obrane mięso również pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekane w drobną kosteczkę ogórki.

Kończenie sałatki:

Sałatka bulionowa z gotowanymi warzywami i mięsem
Wszystkie składniki sałatki przed dokładnym wymieszaniem

Dodać odsączony groszek, obrane i pokroje w kostkę jabłko, majonez i chrzan. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ponownie i wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Życzę smacznego!