p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Sałatka letnia warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna sałatka letnia warzywna do grillowanego mięsa

Sałatka letnia warzywna

Składniki:

Sałatka letnia warzywna

 

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 łyżki koperku
  • 5 rzodkiewek
  • 1/4 kalafiora
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka letnia warzywna
1/4 kalafiora rozdzielić na maleńkie różyczki i zblanszować 2 minut. Kapustę poszatkować i posolić, poczekać pół godziny aż kapusta puści sok, dobrze go odcisnąć i wrzucić do miski. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce w plasterki, dodać do kapusty wraz z wystudzonymi różyczkami kalafiora. Dodać również 2 łyżki czubate siekanego koperku, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: do1 łyżki przegotowanej wody wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru, wymieszać aż cukier się rozpuści, wlać 1 łyżkę octu balsamicznego, połączyć i wlać do sałatki, połączyć i doprawić pieprzem, pozostawić aby wszystkie składniki przeszły sosem. Przełożyć do szklanej miski.