slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sałatka ryżowa (warstwowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną warstwową sałatkę z ryżem jaśminowym oraz tuńczykiem z dodatkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i tania. Idealna na kolację lub na przystawkę. Polecam.

Sałatka ryżowa (warstwowa)

Składniki:

Sałatka ryżowa (warstwowa)

 

  • 1/3 szkl ryżu jaśminowego
  • 3/4 szkl wody
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/3 ogórka zielonego
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 3 czubate łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa (warstwowa)
Ryż gotujemy, aż wchłonie wodę i studzimy. Tuńczyka odsączamy z sosu na sitku.

Ogórka kroimy w kosteczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i również osuszamy. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Przygotowujemy 3 szklanki i nakładamy po kolei: ryż, tuńczyka, ogórka, rzodkiewki (posypujemy poszczególne warstwy solą i pieprzem).

Na górze układamy majonez i posypujemy pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.