Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa (warstwowa)
Ryż gotujemy, aż wchłonie wodę i studzimy. Tuńczyka odsączamy z sosu na sitku.
Ogórka kroimy w kosteczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i również osuszamy. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Przygotowujemy 3 szklanki i nakładamy po kolei: ryż, tuńczyka, ogórka, rzodkiewki (posypujemy poszczególne warstwy solą i pieprzem).
Na górze układamy majonez i posypujemy pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.
Ogórka kroimy w kosteczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i również osuszamy. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Przygotowujemy 3 szklanki i nakładamy po kolei: ryż, tuńczyka, ogórka, rzodkiewki (posypujemy poszczególne warstwy solą i pieprzem).
Na górze układamy majonez i posypujemy pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.