Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z serkiem i jajkami
Serek topiony wstawić dzień wcześniej do zamrażarki aby się zamroził. Jajka zalać wodą, posolić, ugotować na twardo, po czym obrać ze skorupek i białka pokroić w kostkę. Umyć i obrać marchewkę, ugotować, zimną pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Plastry szynki pokroić na mniejsze cząstki. Serek topiony wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. W miseczce układać warstwami: na spód białka,majonez, wyłożyć serek topiony, nałożyć warstwę majonezu, na to wyłożyć marchewkę, ułożyć szynkę, następna warstwa majonezu, posypać cebulą, posolić i popieprzyć, nałożyć majonez i na wierzch zetrzeć żółtka na tarce. Schłodzić.