malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka warzywna marynowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taką sałatkę robię zawsze jesienią a potem otwieram w zimę i wykorzystuję ją jako dodatek do obiadów.Jest bardzo zdrowa oraz

Sałatka warzywna marynowana

Składniki:

Sałatka warzywna marynowana

 

  • 2 kg ogórków zielonych,
  • 1/2 kg papryki czerwonej,
  • duży pęczek szczypioru,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 6 zielonych pomidorów.

Sposób przygotowania:

Sałatka warzywna marynowana
Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w talarki, papryki z paski, szczypior siekamy, pomidory kroimy na średnie części. Gotujemy 1 litr wody, dodajemy warzywa i gotujemy 15 min, solimy, słodzimy, dodajemy ocet, nalewamy sałatkę w słoiki, pasteryzujemy 15 min. przewracamy wieczkiem do dołu na kilka dni. A potem odwracamy.