edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sałatka z truskawki o niecodziennym smaku, z octem balsamicznym, pieprzem i świeżą miętą. Kremowy, delikatny mascarpone stanowi do nich doskonały dodatek.

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone

 

  • 20 dag truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • gałązka świeżej mięty
  • grubo, świeżo mielony pieprz
  • 12 dag serka mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone
Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, odszypułkować i pokroić, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki. Do truskawek dodać ocet i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać. Miseczkę zafoliować i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Miętę opłukać, część listków drobno pokroić, kilka zostawić do dekoracji. Przed podaniem truskawki wymieszać z posiekaną miętą. Do salaterek nałożyć łyżeczką małe kawałki serka. Na serku rozłożyć truskawki. Wierzch oprószyć odrobiną pieprzu, przybrać listkami mięty.
Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone
Do pokrojonych truskawek dodać ocet i pieprz.
Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone
Przed podaniem wymieszać z posiekaną miętą.