dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Sałatka fioletowa na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka z kapusty ugotowanej na parze z dodatkiem pomidorów i ziół w sosie majonezowo - chrzanowym. Smaczna i sycąca.

Sałatka fioletowa na ostro

Składniki:

Sałatka fioletowa na ostro

 

  • 1/2 kg kapusty czerwonej
  • mały słoik pomidorów wekowanych w sosie własnym z solą
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • garstka swieżych listków majeranku

Sposób przygotowania:

Sałatka fioletowa na ostro
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, usuwamy głąb, szatkujemy drobno i gotujemy na parze przez 10 min. Studzimy.

Kapustę przekładamy do miski, dodajemy do niej pomidory razem z sokiem. Liście swieżego majeranku obrywamy z lodyżek i dodajemy do kapusty.

Majonez mieszamy z jogurtem i chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do sałataki, mieszamy wszystko.