Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 761]

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 130
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka jest prosta, ale niezwykle pyszna. Doskonale sprawdzi się w wersji solo oraz jako dodatek do obiadu.

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)

 

  • 1 słoiczek buraczków marynowanych (w całości)
  • 3 jajka
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki groszku konserwowanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 cebulki dymki

Dodatkowo:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)

Przygotowanie sładników:

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)
Proporcje składników można modyfikować - wg gustu.

Jajka należy ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę. Buraczki odcedzić z zalewy i także pokroić w kostkę - razem z ogórkiem.

Szczypiorek i cebulkę dymkę (można użyć zwykłej) drobno posiekać.

Sałatka:

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)
Można uzyć samego majonezu, bądź jogurtu.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, a następnie dodać jogurt i majonez.

Całość wymieszać i doprawić o smaku.

Chłodzenie:

Sałatka z buraczków marynowanych (z jajkiem)
Sałatka po schłodzeniu ma bardziej wyrazisty smak.

Gotową sałatę wstawić do lodówki na około 30-40 minut - aby smaki "się przegryzły"