jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z morelami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezonowe sałatki to moje ulubione. Możemy z nimi dowolnie eksperymentować, tworzyć kolorowe kompozycje na talerzach jak i oryginalne kompozycje smakowe. Panuje tutaj dowolność.

Sałatka z morelami

Składniki:

Sałatka z morelami

SKŁADNIKI

  • Około 80 gram roszponki,
  • 1 laska kiełbasy,
  • Około 5- 6 moreli,
  • Kilka jagód,
  • 1/3 młodej cebuli,
  • 1 moda cukinia,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,
  • Oliwa z oliwek,
  • Ocet balsamiczny
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Sałatka z morelami
Roszponkę przepłukujemy i osuszamy. Morele myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zrumienienia. Gotową studzimy.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki (za pomocą obieraczki do jarzyn). Pestki dyni delikatnie rumienimy na suchej patelni. Przygotowane składniki naprzemiennie układamy na talerzyki. Wierzch sałatki spryskujemy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.

Całość oprószamy przyprawami do smaku oraz posypujemy pestkami dyni. Podajemy.