Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw z dodatkiem majonezu i kiszonych ogórków jest pyszna i niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do 
kanapki z szynką lub grzanek posmarowanych czosnkiem.
 
Oprócz podstawowych składników, takich jak: marchew, ziemniaki, cebula, jabłko, ogórki kiszone, 
groszek konserwowy i majonez, możemy dodać do sałatki warzywnej jajka, tuńczyka lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa „inaczej” to również jej wersja dietetyczna, w której zastępujemy majonez
 jogurtem naturalnym. Sałatka wielowarzywna ma również swoją wegańską wersję. Nie ma w niej tradycyjnego majonezu tylko majonez z nerkowców, fasoli lub 
mleka roślinnego. 
Tradycyjnie przygotowywana
 z ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, jaj ugotowanych na twardo oraz jabłka, ogórka kiszonego i groszku konserwowego oraz cebuli. Doprawiona solą i pieprzem i wymieszana z majonezem, opcjonalnie z dodatkiem musztardy to 
sałatka, która nie ma sobie równych.
Świąteczne sałatki niestety często są bardzo kaloryczne, ponieważ zawierają majonez, olej i/lub śmietanę. Można je nieco „odchudzić” zastępując majonez i śmietanę jogurtem naturalnym, a olej lekkim dressingiem z dodatkiem oliwy i wody. 
Sałatka jarzynowa jest 
prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak 
w każdym domu przepis na jarzynową sałatkę jest inny – zmieniają się proporcje, a nawet składniki – niektórzy dodają także paprykę lub pora, majonez zastępują jogurtem naturalnym. Jednak niezależnie od konfiguracji jarzynowa to
 doskonała przekąską lub 
przystawka na imprezie, która sprawdzi się także wyśmienicie
 z dodatkiem kromki świeżego chleba na śniadanie lub kolację.