peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Sałatka z makaronu ryżowego i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetnie się sprawdza jako letni posiłek

Sałatka z makaronu ryżowego i warzyw

Składniki:

Sałatka z makaronu ryżowego i warzyw

 

  • 200 g makaronu ryżowego (w kształcie ryżu)
  • 200 g polędwicy sopockiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka)
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z makaronu ryżowego i warzyw
Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze go studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórku obieramy, paprykę pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzem cytrynowym. Nie solimy.

Tagi:

ryż makaron