iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sałatka z patisonami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze stroniłam od patisonów. Ale gdy tylko poznałam ich smak, często je teraz wykorzystuję do różnych potraw.

Sałatka z patisonami

Składniki:

Sałatka z patisonami

 

  • 1 mały słoik patisonów,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 20 dag szynki ogonówki,|
  • 5 jajek,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 por (biała część),
  • średni pęczek drobnego szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka z patisonami
Patisony należy odsączyć z zalewy, a potem pokroić na małe kawałki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a por kroimy w talarki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.Gotujemy w osolonej wodzie ryż al dente. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Solimy, pieprzymy. Mieszamy i chłodzimy.