cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z pieczonego pasztetu warzywnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna sałatka na bazie pasztetu z soczewicy pod hasłem: "wykorzystujemy resztki"

Sałatka z pieczonego pasztetu warzywnego

Składniki:

Sałatka z pieczonego pasztetu warzywnego

 

  • 1/2 op. mix-u dowolnych sałatek
  • 1/2 czerwonej papryki pieczonej /może być konserwowa/
  • kilka sztuk malutkiej cebulki konserwowej
  • 100 gram pieczonego pasztetu warzywnego /lub mięsnego/
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • sól ziołowa/do smaku/
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • oraz świeży szczypiorek i tymianek /do dekoracji/

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonego pasztetu warzywnego
Sałatkę umyć,osuszyć i ułożyć w salaterce.Pasztet pieczony pokroić w kostkę lub pokruszyć,paprykę pokroić w paseczki. Cebulkę odsączyć z zalewy.Na sałatce ułożyć pasztet,paprykę i cebulkę.Wierzch posypać jajkami startymi na tarce.Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym,doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem,udekorować szczypiorkiem i gałązkami tymianku.