Sposób przygotowania:
Sałatka z sałaty lodowej z mozzarellą wg. Irenki
Cztery liście sałaty lodowej płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w dość grube kawałki. Małe kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i ułożyć na sałacie. Dwie duże rzodkiewki umyć i pokroić w dość grube cząstki. Jednego ogórka konserwowego pokroić w cząstki. Kawałek jasnej części pora pokroić na drobne kawałeczki. Wszystkie warzywa poukładać na sałacie i zrobić sos z dwóch łyżek oleju rzepakowego oraz pięciu łyżek zalewy od ogórków konserwowych. Najpierw wlać olej a potem pomalutku dodawać zalewę z ogórków, podobnie jak się robi majonez. Sos doprawić solą do smaku i polać sałatkę.
BozenaMatuszczyk
ajrinwu
dziękuję i pozdrawiam....