BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Rolada z mięsa mielonego z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna rolada o ostrym smaku, posmakowała całej mojej rodzince. Rolada pyszna na ciepło jak i na zimno jako przekąska.

Rolada z mięsa mielonego z serem

Składniki:

Rolada z mięsa mielonego z serem

 

  • Boczek plastry 12 szt,
  • mięso mielone 600 g,
  • ser żółty 250 g,
  • cebulka prażona do posypania,
  • jajko 1 szt,
  • 1 białko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra 1/3 łyżeczki,
  • papryka chilli szczypta,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • przyprawa płynna do smaku.

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa mielonego z serem
Folie aluminiową rozłożyć, na foli ułożyć plasterki boczku tyle plasterków jak dużą chcemy roladę, (u mnie było 12 plastrów ).

Mięso mielone doprawić na ostro według uznania i swojego smaku.

Doodać jajko dokładnie wymieszać. Na plastrach boczku rozłożyć mięso mielone. Górę posypać startym żółtym serem. 

Roladę zwijać ściągając folię. Po zwinięciu ponownie owinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut.

Wyjąc z piekarnika zdjąć folie posmarować rozbełtanym białkiem posypać prażoną cebulką i ponownie włożyć na 10 - 15 minut do piekarnika.

Podawać na ciepło albo na zimno.