kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Farsz z szpinaku, serka i wędzonego łososia zawiniety w ciasto francuskie. W ten sposób powstały bardzo dobre sakiewki. Bardzo polecam.

Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem

Na farsz

pozostałe składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku z płynu. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.

Na gorącym oleju smażymy cebulę i czosnek, gdy będą szkliste dodajemy szpinak, smażymy tak długo aż odparuje płyn.

Dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy. Łososia kroimy w kosteczkę.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy szpinak, posypujemy łososiem i zlepiamy.

Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
szpinak odsączamy z nadmiaru płynu na sitku
Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę
Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
do przesmażonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak
Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
do szpinaku dodać serek i przyprawy, wymieszać
Sakiewki z szpinakiem i wędzonym łososiem
na kwadraty nakładamy farsz