Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka rybna z dodatkiem ryżu, jajek, ogórków i kukurydzy. Polecam, bo jest naprawdę smaczna.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

wszystkie

  • 150 gram ryżu
  • 5 jajek
  • 5 ogórków konserwowych/w miodzie/lub w musztardzie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

przygotowanie

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie dokładnie go przelewamy zimną wodą aby był sypki.

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.

krojenie

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
dodajemy ogórki, cebule, kukurydze i tuńczyka

do ryżu i jajek dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę.

Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka którego rozdrabniamy palcami.

doprawianie

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
dodajemy majonez oraz przyprawy do smaku

dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku

mieszanie

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
na koniec całość bardzo dokładnie mieszamy

całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterki.

Ja najbardziej lubię podaną ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.