marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serduszko kremowe na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serduszko kremowe na zimno.

Serduszko kremowe na zimno

Składniki:

Serduszko kremowe na zimno

 

  • 1 opakowanie pianek marshallows,
  • 1 szklanka mleka 3,2%,
  • kremówka (200 ml.),
  • szklanka likieru kawowego lub toffi,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5-6 płatków żelatyny,
  • 1/8 szklanki zimnej wody,
  • herbatniki czekoladowe do wyłożenia serduszkowej formy,
  • tłuszcz do formy.

 

Sposób przygotowania:

Serduszko kremowe na zimno
Do rondla z mlekiem wsypać pianki z opakowania i mieszać na małym ogniu, aby nie przywarły do dna. Zestawić na bok, wystudzić, zmieszać z kremówką ubitą oraz namoczonymi płatkami żelatyny. Ustawić naczynie na parapecie przy oknie, aby masa się lekko ścięła. Formę serduszkową wysmarować masłem i wyłożyć dno czekoladowymi drobnymi herbatniczkami. Wlać lekko stężoną masę na herbatniki i wstawić na 35 min. do lodówki. Następnie utrzeć żółtka z cukrem na parze i dodać szklankę likieru kremowego. Mieszać jeszcze z 5 min. Odstawić i ostudzić zupełnie, dodając resztkę żelatyny a potem wystudzoną masę wlać do formy na białą warstwę deseru i ponownie schłodzić. Po półgodzinie wyjąć formę z deserem z lodówki i pokroić na trójkąty. Podawać na talerzykach.