marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Serniczek na zimno na ciastkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Blachę natłuścić,wyłożyć herbatnikami.Kremówkę ubić,połączyć z resztą składników.Lekko stężoną wlać do formy.

Serniczek na zimno na ciastkach

Składniki:

Serniczek na zimno na ciastkach

 

  • 1 opakowanie serka mascarpone(ok.500 g.),
  • 200 ml.kremówki,
  • 5-6 płatków namoczonej żelatyny,
  • opakowanie czekoladowych herbatników,
  • garść owoców jagodowych na wierzch lub też galaretka smakowa,
  • 400 ml.wody na roztwór,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimno na ciastkach
Tortownicę wymyć, wytrzeć i złożyć. Natrzeć masłem lub margaryną i wyłożyć dno czekoladowymi herbatnikami. Kremówkę ubić na sztywno, dodając namoczoną żelatynę. Połączyć z serkiem mascarpone i wstawić misę z zawartością do lodówki na 30 min. Potem wyjąć i wlać masę do tortownicy i wstawić ponownie na kolejne 30-40 min. Na wierzch stężałej masy śmietanowo-serkowej można posypać owoce jagodowe świeże lub mrożone zależnie od sezonu. Jak się nie ma owoców, to można zalać masę wcześniej zrobioną i równie wpółstężałą galaretką. Wstawić na kolejne 40 min. Po wyjęciu kroić i podawać na deser.