Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Sernik na zimno z truskawkami 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny truskawkowy serniczek na zimno na biszkoptowym spodzie

Sernik na zimno z truskawkami 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z truskawkami 9

 

  • 1000g serka naturalnego homogenizowanego
  • 60 dag świeżych truskawek
  • 1 spód biszkoptowy do tortów
  • 2 jasne galaretki (zielone bądź żółte)
  • 2 galaretki czerwone

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z truskawkami 9
Truskawki myjemy i obieramy, jeżeli mamy duże to kroimy na polówki jeżeli małe zostawiamy w całości. Dwie jasne galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do miski wkładamy serek i połowę truskawek – dokładnie wymieszać. W tortownicy ułożyć spód biszkoptowy. Kiedy galaretka będzie ostudzona i delikatnie tężejąca wlewamy do serka i dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy. W 500 ml gorącej wody rozrabiamy 2 czerwone galaretki - odstawiamy do ostygnięcia. Na masie serowej układamy pozostałe truskawki. Kiedy czerwona galaretka ostygnie wlewamy delikatnie na masę serowa i truskawki. Zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego.
Sernik na zimno z truskawkami 9
Do serka homogenizowanego dodajemy połowę truskawek
Sernik na zimno z truskawkami 9
Następnie wlewamy ostudzoną jasną galaretkę
Sernik na zimno z truskawkami 9
wylewamy na biszkopt (najlepiej do tortownicy)
Sernik na zimno z truskawkami 9
na ułożone truskawki wlewamy zimną czerwoną galaretkę