Sposób przygotowania:
Serowe oponki
W pierwszej kolejności bardzo dokładnie mielimy twaróg ( najlepiej dwa razy, żeby był dobrze zmielony). Mąkę pszenną mieszamy z cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Do tego dajemy rozdrobnione masło za pomocą noża. Wszystkie te składniki ( masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy) bardzo dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy wcześniej zmielony twaróg i ponownie łączymy składniki. Do tego także dodajemy cukier oraz wbijamy jajka. Całość dobrze mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5- 1 cm, a następnie wycinamy szklanką większą i mniejszą oponki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, a później kładziemy do niego wycięte z ciasta oponki. Oponki serowe smażymy z obydwóch stron na złotawy kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy na papierowe ręczniki. Kiedy trochę ostygną to posypujemy je cukrem pudrem.