Słownik kulinarny

s

Sezam czarny

Sezam czarny
fot. Fotolia
Sezam czarny jest odmianą sezamu indyjskiego.  Nazwa pochodzi od barwy nasion. Są one bardziej wyraziste i słodkie w smaku od sezamu białego, ale za to pozbawione  goryczki, która jest wyczuwalna w sezamie białym. Sezam jest roślin uprawną znaną od kilku tysięcy lat przed naszą erą. W starożytnym Babilonie określany był mianem „przyprawy bogów”. Obecnie największymi producentami są Chiny, Indie i Meksyk.

Zawartość
Uważa się, że sezam czarny jest bardziej szlachetny od sezamu jasnego. Zawiera węglowodany, proteiny i aminokwasy, które są doskonale przyswajalne przez organizm. Poza tym jest cennym źródłem witamin: A, E i z grupy B oraz takie pierwiastki jak: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, selen. Zawiera również błonnik, tak bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Z kolei lecytyna usprawnia procesy mózgowe oraz  korzystnie wpływa na połączenia nerwowe.

Działanie
Sezam czarny dodaje energii i siły dla naszego organizmu. Zawarty w nich błonnik usprawnia działanie jelit. Jest doskonałym środkiem w zaparciach, jednak nie poleca się jego stosowania w przypadku biegunek. Bardzo korzystnie wpływa na cerę – nawilża ją i ujędrnia. Przyspiesza wzrost włosów i wzmacnia paznokcie. Ze względu na wysoką zawartość wapnia oraz inne związki mu towarzyszące wzmacnia kości oraz reguluje pracę układu krwionośnego, trawiennego i nerwowego. Zalecany jest osobom będącym w okresie rekonwalescencji, ponieważ zawarte w sezamie związki wzmacniają układ immunologiczny. Naukowcy twierdzą, że czarny sezam posiada wszystkie składniki potrzebne dla człowieka i to w idealnej proporcji.

Zastosowanie
Sezam czarny jest wykorzystywany w kosmetyce, lecznictwie oraz kuchni. Dominuje przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, ale obecnie również kuchnie całego świata chętnie sięgają po te drobne, niepozorne ziarenka. Może być spożywany na surowo, zmielony, gotowany, prażony czy też smażony. Dodaje się go do sałatek, sushi, dań wegetariańskich, mięsnych, farszów, marynat oraz jest składnikiem wyrobów piekarniczych i cukierniczych np. sezamki czy chałwa.