Sposób przygotowania:
Chleb z brokułami i czarnym sezamem na zakwasie
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Na drugi dzień rano: brokuły wrzucić do naczynia, wlać cześć wody (ze składników na ciasto właściwe), zmiksować blenderem na puree. Resztę wody wlać do zaczynu i wymieszać. Do misy robota wsypać mąkę, sól i czarny sezam. Wrzucić puree brokułowi, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyścielonej papierem. Wierzch oprószyć mąką i wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
zbysiowa
Alex_M
dziękuję :D staram się jak mogę i ciągle coś wymyślam ;)