Sposób przygotowania:
Piegowate pierożki w bulionie
Osuszyć obrane i umyte warzywa. Prażyć na rozgrzanej, suchej patelni by uwolniły naturalne cukry i lekko zbrązowiały. Przełożyć do garnka razem z przyprawami umytym mięsem. Zalać wodą -posolić i wlać 1 łyżkę maggi. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wyłowić łyżka cedzakową mięso i warzywa*, **.
Bulion przecedzić ( powinno go zostać 2,5 szklanki ) i doprawić do smaku .Zostawić po pół szklanki bulionu do podawania w nim pierożków ( czyli szklankę na 2 osoby)*, ***.
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Mięso bardzo drobno usiekać szerokim nożem ( lub zmielić ). Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, otręby, usiekane zioła, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym.
Sezam uprażyć na suchej patelni. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sezamem. Zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . Ugnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( ja to robię kieliszkiem do jajek na miękko) . Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierożków ). Gotować ok minuty. Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu . Podawać w gorącym bulionie posypanym młodziutkimi listkami tymianku.
* Odłożyć 1 ,,pałkę" i odlać 1/2 szklanki bulionu na sos - będzie na inny obiad.
**Warzywa ( seler, pietruszkę i marchew -wykorzystać na sałatkę )
***Pozostały bulion ( 1 szklankę ) wykorzystać na inną zupę
Bulion przecedzić ( powinno go zostać 2,5 szklanki ) i doprawić do smaku .Zostawić po pół szklanki bulionu do podawania w nim pierożków ( czyli szklankę na 2 osoby)*, ***.
Nastawić wodę na pierogi - osolić ją i dodać 1 łyżkę oleju . Mięso bardzo drobno usiekać szerokim nożem ( lub zmielić ). Cebulę bardzo drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, otręby, usiekane zioła, łyżkę oleju. Doprawić do smaku maggi i pieprzem mielonym.
Sezam uprażyć na suchej patelni. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sezamem. Zalać wrzącą wodą , lekko osolić , dodać łyżkę oleju . Ugnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty . Wycinać małe kółeczka ( ja to robię kieliszkiem do jajek na miękko) . Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierożek . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierożków ). Gotować ok minuty. Wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio po wypłynięciu . Podawać w gorącym bulionie posypanym młodziutkimi listkami tymianku.
* Odłożyć 1 ,,pałkę" i odlać 1/2 szklanki bulionu na sos - będzie na inny obiad.
**Warzywa ( seler, pietruszkę i marchew -wykorzystać na sałatkę )
***Pozostały bulion ( 1 szklankę ) wykorzystać na inną zupę
marietta
edytaha
Babciagramolka
Nie ma sprawy- zawsze mam zamrożone jakieś gotowane mięsko ( z reguły drób).Zioła na oknie pięknie rosną. Otręby wszelkiej maści mam zawsze w zapasie ze względu na Mamę .A sezam - co tu będę mówić - uwielbiam po prostu .To jak krzykniesz że idziesz to moment i będą gotowe :)
edytaha
Dziękuję Buniu, będę pamietać o zaproszeniu :)