Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Śliwki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jest przy tym troszkę zabawy, ale warto

Śliwki nadziewane

Składniki:

Śliwki nadziewane

 

  • 24 suszone śliwki
  • 24 migdały
  • 1/4 l. czerwonego wina
  • 1/4 l.słodkiej śmietanki
  • po łyżce cukru i cukru pudru
  • kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku
  • 4 gożdziki

Sposób przygotowania:

Śliwki nadziewane
Śliwki namoczyć przez godzinę w wodzie. Wino zagotować z cukrem, gożdzikami i kawałkiem cynamonu. Po zdjęciu z ognia włożyć do wina śliwki i pozostawić na 20 minut w zalewie. W tym samym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórki. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz cynamon w proszku. W każdą śliwkę włożyć migdał. Podawać zimną śmietankę do śliwek w ciepłym jeszcze winie.

Tagi:

śliwki