Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Śliwki pod śmietankową czapeczką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kwaskowaty mus śliwkowy przełamany słodką i kremową śmietanką, całość połączona z ciasteczkami.

Śliwki pod śmietankową czapeczką

Składniki:

Śliwki pod śmietankową czapeczką

 

  • śliwki węgierki 500g,
  • 100ml wody,
  • 7 łyżek cukru,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,
  • woda 1-2 łyżki,
  • 3 ciasteczka pełnoziarniste,
  • śmietana 30% 350g,
  • 5 łyżeczek cukru pudru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwki pod śmietankową czapeczką
Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę (100ml), zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Śliwki po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną w 1-2 łyżkach wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do 3-4 szklanek i studzimy. Na wierzch kruszymy ciasteczka pełnoziarniste. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy masę do szklanek. od razu podajemy. Deser można udekorować połówką śliwki i listkiem mięty. Deser można podać na ciepło lub zimno. Smacznego :)