Sposób przygotowania:
Śliwki pod śmietankową czapeczką
Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę (100ml), zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Śliwki po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną w 1-2 łyżkach wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do 3-4 szklanek i studzimy. Na wierzch kruszymy ciasteczka pełnoziarniste. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy masę do szklanek. od razu podajemy. Deser można udekorować połówką śliwki i listkiem mięty. Deser można podać na ciepło lub zimno. Smacznego :)
zufikowo
alaaa
zbysiowa