Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Śliwki w karmelowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śliwki węgierki smażone karmelu z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Śliwki w karmelowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki w karmelowym sosie

 

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 dkg śliwek węgierek
  • 2 czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Śliwki w karmelowym sosie
Na suchą, gorącą patelnię rozsypać brązowy cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się stopi i zacznie brązowieć. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. Śliwki wrzucić do karmelu. Dodać do tego kwaśną, gęstą śmietanę. Wszystko wymieszać i gotować tak długo, aż karmel się rozpuści, śliwki zmiękną, a sos zgęstniej. Gotowy deser przełożyć do pucharków, lekko przestudzić i podawać.
Śliwki w karmelowym sosie
Brązowy cukier rozsypany na suchej rozgrzanej patelni.
Śliwki w karmelowym sosie
Umyte i pozbawione pestek śliwki węgierki.
Śliwki w karmelowym sosie
Wypestkowane śliwki wrzucone do karmelu z brązowego cukru.
Śliwki w karmelowym sosie
Kwaśna gęsta śmietana dodana do śliwek z karmelem.

Tagi:

śliwki