Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Słodka kostka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z radością znalazłam w styczniu zachomikowaną w piwnicy 10-cio kilową dynię :)

Słodka kostka

Składniki:

Słodka kostka

 

  • 3 kg dyni (wydrążonej i obranej)
  • 0,5kg cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 goździków
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Słodka kostka
Dynię kroimy w kostkę o wymiarach 1cmx1cmx1cm. Zagotowujemy 1,5 litra wody z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami i kwaskiem. Następnie studzimy, zalewamy kostkę - najlepiej w dużej misie - i odstawiamy na dobę. Po tym czasie kostkę odcedzamy, a zalewę gotujemy w dużym garnku. Kiedy się zagotuje, wrzucamy kostkę i gotujemy jeszcze 8 minut. Następnie kostkę wraz z całą zalewą wkładamy do wyparzonych słoików (mi wyszło 9 półlitrowych słoików) i pasteryzujemy 15 minut.

Tagi:

dynia