Sposób przygotowania:
Słodkie mleko
Do garnka aluminiowego wlewamy mleka, cukier, cukier waniliowy i sodę. Składniki gotujemy na mocnym ogniu mieszając drewniana łyżką żeby się nie przypaliło. Gdy mleko będzie miało kolor jasnej kawy i będzie gęstło zmniejszyć ogień do minimum od czasu do czasu mieszać żeby się nie przykleiło ani nie przypaliło. Gdy masa będzie dość gęsta zestawiamy z ognia i wsadzamy garnek z masą do zimnej wody i mieszamy przez chwilę, masa zagęści się jeszcze bardziej. Odstawić do ostygnięcia, po ostygnięciu przełożyć do miseczek z przykrywkami, przechowywać w lodówce. Smacznego :)
misia14
po co dodawać sodę???
poza tym owszem to będzie słodkie...ale czy to będzie (jest) mleko??? to raczej kajmak, masa krówkowa...
gabyelle21l@tlen.pl
zewa
To przepis powinien być na masę kajmakową a nie na słodkie mleko.
gabyelle21l@tlen.pl