aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Smażona wątróbka drobiowa 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i szybka do zrobienia wątróbka, idealna na kolacje lub jako dodatek do obiadu.

Smażona wątróbka drobiowa 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażona wątróbka drobiowa 2

 

  • 30 dag wątróbki z kurczaka,
  • 2 szt cebula,
  • 3 łyżki mąka,
  • sól do smaku,
  • kucharek,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka drobiowa 2
Na patelni rozgrzewamy olej, w międzyczasie obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na patelnie, posypujemy przyprawami i smażymy do momentu, aż zrumieni się. Następnie zdejmujemy ją z patelni. Wątróbki oczyszczamy z żyłek, myjemy i osuszamy. Obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz, który mamy ze smażenia cebuli. Smażymy z obu stron po około 3 minuty, żeby nie była zbyt sucha. Na końcu solimy i wykładamy na nią wcześniej usmażoną cebule. Przed podaniem podgrzewamy wątróbkę, żeby była gorąca.
Smażona wątróbka drobiowa 2
Pokrojoną cebulę smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
Smażona wątróbka drobiowa 2
Umyte wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu z wcześniej smażonej cebuli.
Smażona wątróbka drobiowa 2
Gdy wątróbki są usmażone, to solimy je i na wierzch wykładamy cebule.