Sposób przygotowania:
Śmietankowo-pomarańczowa granita wg Buni
Śmietankę zmiksować z cukrem -wlać do szerokiego płaskiego plastikowego naczynia i zamrozić .
Pomarańcze obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i podzielić na kawałeczki .Rozsypać w plastikowym naczyniu i zamrozić.
Zmiksować pokruszony lód śmietankowy w malakserze przystosowanym do kruszenia lodu. Tak samo zmiksować na lodowo-owocową ,, kaszę " zamrożone pomarańcze. Zmieszać lód śmietankowy z pomarańczowym . Nałożyć do miseczek, udekorować plastrami świeżej pomarańczy, kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, złotymi cukrowymi perełkami .
Można polać syropem pomarańczowym ( nie polałam bo nie miałam )
Pomarańcze obrać ze skórki , usunąć białą błonkę i podzielić na kawałeczki .Rozsypać w plastikowym naczyniu i zamrozić.
Zmiksować pokruszony lód śmietankowy w malakserze przystosowanym do kruszenia lodu. Tak samo zmiksować na lodowo-owocową ,, kaszę " zamrożone pomarańcze. Zmieszać lód śmietankowy z pomarańczowym . Nałożyć do miseczek, udekorować plastrami świeżej pomarańczy, kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej, złotymi cukrowymi perełkami .
Można polać syropem pomarańczowym ( nie polałam bo nie miałam )
jovi
msewka
Babciagramolka
Pomarańczowy, truskawkowy, różany czy inny ? Mrożę wszystko co jest w sasięgu ręki i przerabiam na granity albo lassi do picia .Ten upał to horror.- urzęduję pod prysznicem.
czarownica
zewa
Babciagramolka
Kupuję w Realu na półce z kisielami i budyniami. Od lat zawsze są .
zewa
Oj Buniu najbliższy Real to mam w Twoim Szczecinie lub u Dusi w Słupsku.
Za daleko żeby jechać do Realu.
Więc popatrzę na Twoje na deserkach.
Sarenka