Sposób przygotowania:
Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciow
Pomidory i zieleninę umyć, osuszyć. Umyte pomidory pokroić,usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie) rozgnieść drewnianym tłuczkiem w kamiennej misie i rozgotować je na małym ogniu we własnym soku - bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły. Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler naciowy, a do drugiego dorzucamy natkę pietruszki, chwilę razem gotujemy.. Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego sita lubblenderem. Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę. Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty,przecedzam goprzez i gęsty przecier odkładam, dodaję go później do zrobionego przecieru pomidorowego. Do 1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7 gram soli i od 10 do 30 g cukru. Po wymieszaniu soku z solą i cukrem przelewamy sok do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy w temp. ok 90 stopni C od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania). Po pasteryzacji przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.
A.B.
Termar
Ja mam wstawiony nie SOS a SOK pomidorowy do picia.
A.B.
...i to jest niezwykłe,tyle kilometrów,zero konsultacji,a nasze kubeczki smakowe lubią to samo;-))),Termar,w kuchni na pewno byśmy się dogadały,tak myślę,pozdrawiam