Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciow

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zimą mamy przepyszny sok dla dzieci, dorosłych, i surowiec do szybkiego przyrządzenia zupy.

Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciow

Składniki:

Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciow

 

  • mocno dojrzałe mięsiste pomidory (lima, pliska i inne) - 5 kg
  • sól do smaku
  • cukier - do smaku
  • seler naciowy - 2 - 3 gałązki
  • i/ lub pietruszka zielona - 1 duży pęczek

 

 

Sposób przygotowania:

Sok pomidorowy z dodatkiem selera naciow
Pomidory i zieleninę umyć, osuszyć. Umyte pomidory pokroić,usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie) rozgnieść drewnianym tłuczkiem w kamiennej misie i rozgotować je na małym ogniu we własnym soku - bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły. Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler naciowy, a do drugiego dorzucamy natkę pietruszki, chwilę razem gotujemy.. Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego sita lubblenderem. Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę. Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty,przecedzam goprzez i gęsty przecier odkładam, dodaję go później do zrobionego przecieru pomidorowego. Do 1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7 gram soli i od 10 do 30 g cukru. Po wymieszaniu soku z solą i cukrem przelewamy sok do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy w temp. ok 90 stopni C od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania). Po pasteryzacji przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.

Tagi:

seler