Sposób przygotowania:
Pomidorowy sok na zimę z szybkowara
Pomidory umyć, wyciąć tylko czarne gniazdka, ze skórką pokroić na ćwiartki do szybkowara.
Wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Do pomidorów wlac olej, wsypać sól i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować.
Czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję.
Wlać wodę do pomidorów, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 20 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Do pomidorów wlac olej, wsypać sól i pałką blendera dokładnie wszystko zmiksować.
Czyste słoiki, butelki napełniać sokiem, w piekarniku nagrzanym na 140 C, grzanie góra/dół, pasteryzować 45 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Szybkowar mam 9 litrowy, porcjami pomidory przygotowuję.