justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Sok z jeżyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny domowy sok, na przeziębienie jak znalazł

Sok z jeżyn

Składniki:

Sok z jeżyn

 

 

  • 5 kg jeżyn
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sok z jeżyn
Owoce należy dokładnie umyć i przebrać. Powinno się je nieco osuszyć z wody. Przesypujemy je do większego naczynia i zakrywamy dużym talerzem, aby się przygniotły. Należy zagotować dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Tak powstałym płynem zalewamy jerzyny. Odstawiamy wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas. Następnego dnia musimy przepuścić owoce przez sitko, aby oddzielić sok. Dodajemy cukier i bardzo dokładnie mieszamy. Nalewamy do małych słiczków, lub butelek i szczelnie zamykamy.