misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Sok jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały sok jeżynowy do herbaty i jako dodatek do deserów...

Sok jeżynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok jeżynowy

 

 

  • 1 ½ kg jeżyn
  • Ok. 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Sok jeżynowy
Jeżyny myjemy, przebieramy i odsączamy z nadmiaru wody. Przecieramy jeżyny przecierakiem do owoców. Następnie uzyskany mus przecieramy ponownie przez gęste sito aby pozbyć się wszystkich pestek. Odmierzamy ilość soku, na każde 100 ml soku bierzemy 100 g cukru. Ja otrzymałam 1litr soku więc wzięłam 1 kg cukru. Uzyskany sok wlewamy do garnka i powoli dosypujemy cukier ciągle ucierając pałką drewnianą. Gdy cukier jest już całkowicie rozpuszczony przelewamy sok do butelek typu twist-off. Pasteryzujemy ok. 20-25 minut. Studzimy, przechowujemy z chłodnym miejscu.

 

SMACZNEGO!
Sok jeżynowy
jeżyny myjemy, przebieramy i odsączamy na sitku...
Sok jeżynowy
najpierw przecieramy jeżyny przecierakiem...powstanie mus...
Sok jeżynowy
następnie mus przecieramy (przecedzamy) przez gęste sito...
Sok jeżynowy
sok jeżynowy ucieramy z cukrem...na zdjęciu już gotowy sok...