Sposób przygotowania:
Sok jeżynowy II
Jeżyny przebieramy, oczyszczamy z zanieczyszczeń i płuczemy, odsączamy na sicie. Do dużego słoja warstwami dajemy jeżyny i cukier (w zależności od ilości dodanego cukru otrzymamy bardziej lub mniej słodki sok). Na każde 100 g jeżyn dajemy 30-35 g cukru. Słoik zakręcamy i odstawiamy najlepiej na parapet okienny w kuchni (miejsce słoneczne i ciepłe). Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Jeżyny w cukrze trzymamy tak długo dopóki cukier się nie rozpuści (pilnujemy aby nie nastąpiła fermentacja). Gdy cały cukier jest rozpuszczony przecedzamy jeżyny, uzyskany sok wlewamy do słoików lub butelek typu twist-off. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
Z pozostałych jeżyn można ugotować kompot.
SMACZNEGO!
Z pozostałych jeżyn można ugotować kompot.
SMACZNEGO!