misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Sok jeżynowy II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo łatwy w przygotowaniu sok z jeżyn na zimowe wieczory do herbaty oraz deserów...

Sok jeżynowy II Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok jeżynowy II

 

 

Sposób przygotowania:

Sok jeżynowy II
Jeżyny przebieramy, oczyszczamy z zanieczyszczeń i płuczemy, odsączamy na sicie. Do dużego słoja warstwami dajemy jeżyny i cukier (w zależności od ilości dodanego cukru otrzymamy bardziej lub mniej słodki sok). Na każde 100 g jeżyn dajemy 30-35 g cukru. Słoik zakręcamy i odstawiamy najlepiej na parapet okienny w kuchni (miejsce słoneczne i ciepłe). Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Jeżyny w cukrze trzymamy tak długo dopóki cukier się nie rozpuści (pilnujemy aby nie nastąpiła fermentacja). Gdy cały cukier jest rozpuszczony przecedzamy jeżyny, uzyskany sok wlewamy do słoików lub butelek typu twist-off. Pasteryzujemy ok. 10 minut.

Z pozostałych jeżyn można ugotować kompot.

SMACZNEGO!
Sok jeżynowy II
jeżyny myjemy, przebieramy i odsączamy na sicie...
Sok jeżynowy II
do słoika warstwami dajemy jeżyny i cukier...
Sok jeżynowy II
słoik z jeżynami stawiamy w słonecznym miejscu i od czasu do czasu potrząsamy słoikiem...
Sok jeżynowy II
po kilku dniach (w zależności od temperatury i pogody) gdy cukier się rozpuści przecedzamy jeżyny...