Dawid

Dawid

Kucharz
[Przepisów: 6]

Sok z marchwi i jabłek na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to sok typu "Kubuś" tylko rzadszy. Smaczny, zdrowy i bardzo opłacalny. Z 4 kg owoców (marchwi i jabłek) wychodzi 25 butelek.

Sok z marchwi i jabłek na zimę

Składniki:

Sok z marchwi i jabłek na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sok z marchwi i jabłek na zimę

Przygotowanie i gotowanie

Sok z marchwi i jabłek na zimę
Proces ćwiartowania jabłek i usuwania gniazd nasiennych.

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Marchewkę myjemy,wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości.

Tworzenie musu

Sok z marchwi i jabłek na zimę
Mieszamy oba musy ze sobą,jak widać na zdjęciu.

Ugotowane owoce obieramy. Jabłka rozgniatamy w misce na mus. W drugiej misce rozgniatamy marchew. Oba musy łączymy. W dużym garnku wodę gotujemy z cukrem. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mus marchwiowo-jabłkowy. Mieszamy.

Przecedzanie i pasteryzacja

Sok z marchwi i jabłek na zimę
Pasteryzacja wypełnionych sokiem szklanych butelek.

Pod sito podstawiamy dużą miskę najlepiej z dzióbkiem,by dobrze się lało lub jakieś inne naczynie. Chochelką przekładamy mus z wodą do sita. Odcedzony mus wyrzucamy, natomiast wydobyty sok rozlewamy do butelek. Pasteryzujemy ok.10 min. Na dnie butelek powstanie naturalny osad owocowo-warzywny.