Sposób przygotowania:
Sok z marchwi i jabłek na zimęPrzygotowanie i gotowanie
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Marchewkę myjemy,wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Tworzenie musu
Ugotowane owoce obieramy. Jabłka rozgniatamy w misce na mus. W drugiej misce rozgniatamy marchew. Oba musy łączymy. W dużym garnku wodę gotujemy z cukrem. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mus marchwiowo-jabłkowy. Mieszamy.
Przecedzanie i pasteryzacja
Pod sito podstawiamy dużą miskę najlepiej z dzióbkiem,by dobrze się lało lub jakieś inne naczynie. Chochelką przekładamy mus z wodą do sita. Odcedzony mus wyrzucamy, natomiast wydobyty sok rozlewamy do butelek. Pasteryzujemy ok.10 min. Na dnie butelek powstanie naturalny osad owocowo-warzywny.