Słownik kulinarny

m

Marchew

Marchew
fot. Fotolia
Marchew –roślina należąca do rodziny selerowatych. Warzywo korzeniowe o mocnej pomarańczowej barwie i dość słodkim smaku. Znana już w Starożytności, jednak jej walory smakowe zaczęto doceniać dopiero w XIV w. Występuje w niemal wszystkich kuchniach świata. Obecnie najbardziej popularna jest jej pomarańczowa jadalna odmiana, którą wyprodukowali Holendrzy. Możemy spotkać także marchew białą (najbardziej rozpowszechnioną w Starożytności), żółtą czy fioletową. W kuchni polskiej warzywo to jest niemal tak popularne jak ziemniaki. W Portugalii marchew uznawana jest za owoc, ponieważ produkuje się z niej dżem.

Zawartość

W marchewce znajdziemy przede wszystkim duże ilości witaminy A. Ponadto jedząc marchewkę dostarczymy organizmowi witamin z grupy B a także witamin C, E, K oraz PP. Jest ona świetnym źródłem makro- i mikroelementów, takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź oraz potas. Bogata w dobroczynny karoten, inozytol oraz błonnik.

Działanie

Dzięki zawartości beta-karotenu marchew pozytywnie oddziałuje na wzrok. Powinni ją jeść także Ci, którym zależy na poprawieniu kondycji cery. Ponadto zawarty w niej błonnik sprawia, że uznaje się ją za doskonały produkt dla odchudzających się. Warto wiedzieć, że dostarczane z nią minerały wzmacniają organizm oraz chronią przed anemią. Natomiast inozytol obniża poziom złego cholesterolu we krwi i dba o dobrą kondycję wątroby.

Zastosowanie

Marchewkę warto spożywać zarówno na surowo, jak również jako składnik pysznych dań. Z jej udziałem powstają liczne zupy oraz sałatki. Dodaje się ją do sosów i różnego typu farszów. Z jej udziałem powstają również słodkości, takie jak budynie, lody i ciasta marchewkowe.
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

cooked cooked
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marchewkowe lody

Marchewkowe lody

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marchewkowy budyń

Marchewkowy budyń

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: