Sposób przygotowania:
Nalewka wiśniowa z lawendą
Do wystudzonej przegotowanej wody wlewamy spirytus – mieszamy.
Wiśnie myjemy, drylujemy, zachowujemy jednak 2 łyżki pestek. Wydrylowane wiśnie, gałązki lawendy i 2 łyżki pestek przekładamy do słoika i zalewamy przygotowanym wcześniej spirytusem – odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.
Po tym czasie alkohol zlewamy do butelek i odstawiamy do półki. Z wiśni wyjmujemy lawendę, a same wiśnie zasypujemy cukrem. Potrząsamy słoikiem tak aby cukier dokładnie przykrył owoce i odstawimy na 1-2 tygodnie ( raz dziennie wstrząsamy słojem).
Powstały sok zlewamy do dużego czystego słoika (wiśnie przekładam do pojemniczka i trzymam je w lodówce są świetnym dodatkiem do tortów i deserów ) i wlewamy do niego zlany wcześniej spirytus – mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie, po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia, jednak im dłużej postoi tym lepszego nabierze smaku, smacznego i na zdrowie :D
Wiśnie myjemy, drylujemy, zachowujemy jednak 2 łyżki pestek. Wydrylowane wiśnie, gałązki lawendy i 2 łyżki pestek przekładamy do słoika i zalewamy przygotowanym wcześniej spirytusem – odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.
Po tym czasie alkohol zlewamy do butelek i odstawiamy do półki. Z wiśni wyjmujemy lawendę, a same wiśnie zasypujemy cukrem. Potrząsamy słoikiem tak aby cukier dokładnie przykrył owoce i odstawimy na 1-2 tygodnie ( raz dziennie wstrząsamy słojem).
Powstały sok zlewamy do dużego czystego słoika (wiśnie przekładam do pojemniczka i trzymam je w lodówce są świetnym dodatkiem do tortów i deserów ) i wlewamy do niego zlany wcześniej spirytus – mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie, po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia, jednak im dłużej postoi tym lepszego nabierze smaku, smacznego i na zdrowie :D
smokii