magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Sorbet truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki.

Sorbet truskawkowy

Składniki:

Sorbet truskawkowy

 

  • 4porcje:
  • 400g truskawek
  • 1łyżka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 2 limetek
  • 250ml jogurtu odtłuszczonego
  • 250ml mleka
  • 1opakowanie cukru waniliowego
  • plasterki limetki do dekoracji
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowy
Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki. Posłodzić do smaku cukrem pudrem i zagotować. Następnie zmiksować i całkowicie schłodzić. Wymieszać jogurt z mlekiem oraz cukrem waniliowym. Wycisnąć sok z limetek.Schłodzić 4 szklanki.Przecier truskawkowy zmiksować z sosem jogurtowym i sokiem z limetki. Dodać kostki lodu i całość jeszcze raz dokładnie zmiksować. Sorbet truskawkowy nałożyć do schłodzonych szklanek i przed podaniem przystroić plasterkami limetki.

Tagi:

lody